IP-klasser inom- och utomhus

IP-klasser inomhus

I badrum och andra rum med vattenarmaturer måste man ta hänsyn till de s.k. IP-zonerna. Belysning och elektriska apparater märks med en kapslingsklass, s.k. IP-klass, för att ange graden av skydd mot vatten och damm. Våtutrymmen delas in i fyra zoner där varje zon har en lägsta IP-klass som får lov att användas

Zon 0
Den invändiga delen av ett badkar. Kräver helt vattentät armatur i klass IP 67 och max 12V.

Zon 1
Utrymmet ovanför bad- eller duschkar, upp till 600 mm från duschhuvud. Kräver IP 44.

Zon 2
600 mm utanför bad- eller duschkar. 600 mm över vattenarmatur, t.ex. tvättställsblandare. Armatur som är placerad lägst 1,5 m över golv, får ha kapslingklass IP 21, annars gäller IP 24.

Zon 3
Upp till 2,4 m utanför område 2. Kräver IP 21.

Zon X
Belysning minst 225 cm över golv. Kräver IP 20.

IP-klasser utomhus

IPX1
Elmateriel som är placerade så att de är skyddade för regn ovanifrån eller med en vinkel på 60° från lodplanet (vertikalplanet).

IPX3
Elmateriel som kan utsättas för regn, men som är placerad på ett större vinkelrätt avstånd än 0,5 m från ett vågrätt eller ett lutande plan (mark, golv, yttertak etc.).

IPX4
Elmateriel som är placerad på vinkelrätt avstånd högst 0,5 m från ett vågrätt eller lutande plan (mark, golv, yttertak etc.).

IPX7
Elmateriel som är placerad i horisontellt plan (mark, golv etc.). Vattentätt utförande. Kan tillfälligt nedsänkas i vatten.m över golv. Kräver IP 20.

Favoriter ({{ favorite.count }})
  • Antal artiklar: {{ cart.count }} st
  • Totalt: {{ cart.formattedTotalWithDiscount }}
Gå till kassan